To mój pierwszy temat więc, proszę o wyrozumiałość. posiadam bmw e46 320d 2003 po lifcie. jakiś czas temu w moim aucie wyczułem ogromną turbo dziurę. objawiało się to tym że naciskając gaz auto prawie nie przyśpieszało, dopiero po około pięciu sekundach auto dostawało takiego przyspieszenia, że wciskało w fotel, a za mną była ogromna chmura czarnego dymu. Potem kiedy trzymałem go na obrotach to na każdym następnym biegu rozpędzało się pięknie i ciągnęło równo. ale wystarczyło że dojechałem do krzyżówki, i po ruszeniu ze świateł sytuacja była dalej taka sama. Przeszukałem różne, tygodniami, szukałem pomocy. I póki co wymieniłem wężyki podciśnienia.Z których dwa były popękane. Już myślałem, że to było to ale jednak jest dalej było to samo. Pojechałem na komputer do specjalisty bmw i mechanik mówił, że sprawdzi ale nie ma czasu. Po podłączeniu pod kompa pojawiły mu się świeczki w oczach i mówił że może mi to naprawić w godzinę, ale ale to będzie mnie kosztować. Komputer pokazywał tylko uszkodzenie elektrozaworu. Wiedziałem że to musi być prosta sprawa więc odpuściłem. Po za tym to nie jest mały pieniądz dla mnie. Rozebrałem EGR który był zawalony na maxa i dokładnie wyczyściłem, ściągnąłem obydwa elektrozawory. z których jeden z nich sterujący EGR był zalany w środku olejem, więc go zamieniłem na nowy, zaś ten przy turbinie zregenerowałem. Za każdym razem byłem podniecony że wreszcie będzie ok, ale wciąż jest tak samo z tą różnicą że turbo ma mniejszą turbo dziurę, ale żeby dobrze przyspieszał nie mogę mu przesadzić z pedałem gazu, dosłownie muszę mu dawać po troszku więcej w podłogę wtedy turbo załączy się dość szybko, ale jeśli przesadzę z gazem to muszę znowu czekać z pięć czasem sześć sekund, potem jest wciskanie w fotel i znowu chmura za mną. Skończyły mi się już pomysły panowie, :załamany:. myślę jeszcze o przepływomierzu zaglądnąłem do niego i widzę że jest jakby uwalony olejem i nie wiem czy go wymieniać czy nie i czy muszę go znowu programować przy wymianie jeśli kupie identyczny nowy. Proszę nie piszcie głupich tekstów. nie jestem tak sprytny jak większość z was, więc proszę o mądre podpowiedzi. dziękuje i pozdrawiam
|
|